Sector 1: 0746.984.984
Sector 2: 0728.522.255
Sector 3: 0784.993.993
Sector 5: 0749.284.284
Valcea: 0756.994.994

Tumorile mamare la caine si pisica

Unele dintre cele mai frecvente cauze de prezentare pentru consultatie medicului veterinar profesionist sunt catelusele si pisicutele cu tumori mamare.  Atat cateaua cat si pisica pot fi afectate de tumori mamare. Acestea sunt afectiuni de natura neoplazica ce afecteaza glanda mamara, fiind in stransa legatura cu statusul hormonal al femelei, fiind niste tumori aflate sub influenta hormonilor sexuali femeli (estrogen/progesteron).

Aceste tumori, se prezinta sub diverse forme si dimensiuni, fiind la inceput deformari punctiforme, nodulare, nedureroase, aflate la nivel mamar, usor de palpat in cazul unor examinari clinice uzuale la doctorul veterinar specialist.  Punctul de plecare al acestor afectiuni tumorale se regaseste in aparitia diverselor episoade de mastoza chistica ce pot aparea la nivel mamar. Chisturile mamare, mastoza chistica sunt leziuni ce apar, uneori, inainte de formarea unui cancer in acea zona. De aceea se considera ca scaderea riscului de tumori mamare se realizeaza cel mai bine prin sterilizarea timpurie, inca inainte de primul ciclu de calduri al femelei, evitand astfel actiunea nedorita a hormonilor sexuali asupra glandei mamare.Aceste episoade de mastoza chistica se produc mai ales in cursul lactatiilor sau chiar si lactatiilor false (pseudogestatiilor), adica indiferent daca femela a fost sau nu gestanta.

Legendele din folclor ce indeamna proprietarii sa lase femela sa aiba macar un rand de pui sau intarzierea castrarii peste momentul optim, din diverse motive, fac ca riscul de tumori mamare sa ramana acelasi toata viata, putand sa ne confruntam chiar cu tumori mamare la o femela castrata de mult timp. In plus aparitia acestei afectiuni la varste inaintate creste riscul in cazul tratamentului de electie, cel chirurgical si apoi, eventual chimioterapie, datorita aparitiei diverselor insuficiente organice (hepatice, renale, cardiace, etc). In plus, in cazul afectiunilor canceroase mamare, riscul metastazei este foarte ridicat, fiind unul din factorii ce duc la scurtarea vietii animalului si reusitei interventiilor chirugicale.

Cu toate ca medicul veterinar specialist constata foarte frecvent prezenta tumorilor mamare la catea si pisica asta nu inseamna ca daca te informezi si urmezi sfaturile specialistului nu vei putea sa scazi foarte mult riscul unor astfel de afectiuni grave. Aceste tumori mamare, la catea si pisica, sunt similare cu cele ce afecteaza sanii femeilor. Tumorile mamare pot fi benigne sau maligne. Cele maligne, in special adenocarcinomul mamar, este cu un mare potential de metastaza. Metastaza este o forma avansata a unui cancer, in care cateva celule din tumora principala, sunt purtate prin organism de sange sau limfa, precum semintele de plante de vant sau apa, si determina in alte organe aparitia unei noi tumori. De aceea actiunea rapida si completa a doctorului veterinar specialist poate limita si poate prelungi, uneori, viata animalului si poate diminua chinul nejustificat al bietului animal.

Uneori, unii proprietari mai putin informati sau mai putin interesati de suferinta animalului, lasa in mod nejustificat ca aceste tumori sa creasca netratate pana la dimensiuni foarte mari, nebagand in seama durerea, chinul si deprecierea calitatii vietii unui animal pentru care sunt responsabili.

Acestea pot fi evitate daca proprietarul isi iubeste cainele sau pisica si daca alege sa descopere importanta si beneficiile sfaturilor medicului veterinar specialist si daca alege sa vina la consultatia de specialitate chiar si atunci cand cainele sau pisica este aparent sanatos/sanatoasa sau prezinta si cele mai mici semne de boala.

Mergi inapoi la pagina Informatii utile